Tips and tricks (ediția studențească)
Sau când găsești internship-uri/joburi la 500 euro/lună și tu nu ai încotro
Ce faci când ești student/entry și eventual "operezi" cu finanțe minime?
Disclaimer: Nu încurajez salariul minim pe economie nici măcar pentru internship.
Chiar dacă eu (noi) - acum 7-8 ani în urmă ne-am descurcat, nu trebuie să păstrăm obiceiul - "lasă că și eu am fost acolo" - și eu am fost acolo și a fost de rahat.
Plus că, vremurile s-au schimbat.
Puțin context: vin dintr-o familie foarte modestă, care ar fi făcut eforturi foarte mari să mă întrețină la facultate. Așa că, spirit independent, am ales să mă angajez după primul an de facultate. Norocul meu a fost că mi-a plăcut recrutarea, din prima.
Nu vreau să mai plictisesc publicul, așa că, vreau să vă dau câteva idei de supraviețuire/economie când banii sunt puțini:
1. Share de chirie cu 1-2 persoane - eu am locuit cu încă 2 fete într-un apartament cu 3 camere. Chiria și utilitățile erau decente. Apartamentul nu era lux, dar își făcea treaba.
2. Gătește acasă sau mănâncă la cantina facultății (o să realizezi că mâncarea este chiar ok) - p.s. Moxa cred că încă este cea mai ieftină. Mâncarea comandată nu exista în meniu😂.
3. Transport în comun sau bicicleta. Uber/Bolt erau excluse din ecuație.
4. Haine la reduceri - anturată cu colegele de muncă, vânam reducerile de fiecare dată online. Mă limitam strict la ce știam că am nevoie.
5. Nu am investit în telefon fancy. Laptopul săracul, m-a dus mult și bine (as well).
6. În zona de viață socială, am încercat mereu să merg la evenimente gratuite. Sau cu taxă simbolică (Cuibul Artiștilor, Noaptea Muzeelor, Concerte în aer liber, plimbări în parc etc.).
7. Din păcate, vacanțele fancy nu existau - uitându-mă acum în urmă, am creat amintiri frumoase - Vama Veche și multe alte locuri faine din România (Brașov, Sibiu, Sighisoara).
8. Învață bine și stai la buget/eventual ia bursă - te va ajuta mult (dacă ești încă la licență/master).
9. Cumpără cărți SH/anticariat - nu o să arate ele perfect, dar conținutul același ("nu judeca o carte după copertă").
10. Crearea unui fond de siguranță (”Savings”), pentru a avea o pușculiță virtuală în caz de urgențe (puteți folosi și pusculiță fizică, dacă sunteți mai old school).
P.S. Nu strica niciodata sa ne optimizam veniturile. Ah...si social media este de cele mai multe ori fake ;)
Nu, nu imparti chiria, ci stai la camin. Caminele sunt foarte underrated, din pacate. In Cluj, daca esti la UBB, ai loc la camin in Hasdeu care e la 10min de mers pe jos de centru. Loc se prinde tot timpul, in cel mai rau caz mergi la Serviciul Social si intrebi, tot timpul raman locuri extra chiar si dupa toate redistribuirile.
Daca stai la camin unde taxa e pana in 200 RON, raman 2300 RON. Not great, not terrible, cu siguranta nu e de refuzat 500 EUR ca student. Sau poti astepta pana termini studiile ca sa iei tot atatia bani ca entry level, dar de data asta fiind obligat sa platesti chirie.
Lastly, studentii trebuie sa inteleaga ca nu exista internship-uri. Nicio firma nu face internship doar de buna inima, ca sa ajute studentii cu practica. Scopul e angajarea, intotdeauna. Daca tu te duci la interviu si le zici ca pe tine te intereseaza strict practica de vara ca tu "mai ai scoala", esti out fara discutie. Asa ca incepand un internship, o faci luand viata in dinti si stiind ca ultimul an de studii va fi mai dificil, trebuind sa jonglezi si job si facultate - asta-i viata.